Tools

Ιατρός Ανδρολόγος Χρήστος Φωτίου. Andrology Center

Είστε εδώ: Αρχική » Εξελίξεις στην Ανδρολογία » Συνέντευξη - Περιοδικό Marriage
Τρίτη, 19 Σεπ 2017


Συνέντευξη - Περιοδικό Marriage

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Περιοδικό Marriage: Ένθετο Υγεία & Πρόληψη 2006. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟ ΔΡ ΧΡΗΣΤΟ Δ. ΦΩΤΙΟΥ.

Το θέμα της γονιμότητας μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το ενδεχόμενο πιθανού προβλήματος τρομοκρατεί κάθε ζευγάρι. Είναι όμως αξεπέραστο; Ο Δρ. Χρήστος Φωτίου μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα.

Σε ποιο ποσοστό κατά την εκτίμηση σας τα νέα ζευγάρια που έρχονται σε γάμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας;
Το πρόβλημα γονιμότητας είναι πολύ σοβαρό στις μέρες μας και έχει πάρει διαστάσεις στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης και στη χώρα μας. Από στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 ζευγάρια τα οποία έχουν πρόβλημα τεκνοποίησης. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο δυστυχώς. Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πολλά. Φταίει τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας. Θα μπορούσα να πω ότι το ποσοστό των γυναικών είναι 40%, των ανδρών 40% και το εναπομείναν 20% το "ψάχνουμε".
Η γυναίκα θεραπεύεται σχετικά πιο εύκολα από τον άνδρα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο άνδρας χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας που μπορεί να πάρει από 3 μέχρι και 18 μήνες ανάλογα με την πάθηση. Στην γυναίκα παίζει ρόλο η ηλικία η οποία είναι ο βασικότερος παράγων για τεκνοποίηση. Το βιολογικό ρολόι και η πραγματική ηλικία διαφέρουν κατά 5 χρόνια. Μια γυναίκα 35 ετών μπορεί να έχει την δυνατότητα γονιμότητας μιας 30χρονης και αντίστροφα. Οι Ελληνίδες καθυστερούν το γάμο λόγω επαγγελματικής και οικονομικής αποκατάστασης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες και έτσι πέφτει το ποσοστό γονιμότητας, αν αφήσουμε τις τυχόν παθήσεις που μπορούν να έχουν και οι δυο. Όταν φταίει λίγο ο άνδρας, λίγο η γυναίκα και τα συναθροίσουμε, τότε το ποσοστό της μη γονιμότητας και των δυο αναμφισβήτητα μεγαλώνει.

 

Πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να θεραπευτούν σε μικρό χρονικό διάστημα;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση του καθενός από το ζεύγος. Εάν οφείλεται στην γυναίκα, γίνεται θεραπεία σε μικρό χρονικό διάστημα. Όμως εάν οφείλεται στον άνδρα, ανεξαρτήτως προβλήματος, χρειάζονται το λιγότερο 3 μήνες για να αποκατασταθεί. Οι παθήσεις του άνδρα είναι πάρα πολλές, από την κιρσοκήλη, προστατίτιδα, και επιδιδυμίτιδα, μολυσματικές ασθένειες chlamydia trachomatis και υπογοναδισμός που χρήζουν μακροχρόνιας θεραπείας για να καλυτερεύσουν την ποιότητα του σπέρματος. Σήμερα όλα τα ζευγάρια μπορούν να τεκνοποιήσουν και σε ποσοστό 100% αρκεί να επισκεφθούν ο καθένας τον ειδικό γιατρό. Ο άνδρας τον ειδικό ανδρολόγο και η γυναίκα τον γυναικολόγο. Είναι αναγκαία δε, η συνεργασία του ειδικού ανδρολόγου με τον γυναικολόγο.

Το πρόβλημα γονιμότητας είναι μεγαλύτερο στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες;

Η γυναίκα με μια ορμονική θεραπεία η οποία χορηγείται εκ μέρους του γυναικολόγου ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία προ της κλιμακτηρίου, μπορεί να τεκνοποιήσει τεχνητά. Παίρνοντας το ωάριο από την γυναίκα με λαπαρατομή, το γονιμοποιούμε εξωσωματικά και το τοποθετούμε στη μήτρα ως έμβρυο πλέον. Όταν όμως έχουμε ένα σπέρμα μη γόνιμο τότε θα πρέπει να γίνει θεραπεία στον άνδρα για καλυτέρευση του σπέρματος οπότε θα μπορέσουμε να έχουμε και μια κύηση φυσιολογική. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στο 80%-90%  των ζευγαριών αρκεί το ζευγάρι που έχει το πρόβλημα να επισκεφθεί και άλλο ιατρό για να πάρει μια δεύτερη γνώμη. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω επ' αυτού ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τις γυναίκες.

Σε ποιες βασικές εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί το ζευγάρι πριν από το γάμο;

Το ζευγάρι πρέπει να κάνει μια γενική αίματος για να εξετάσει εάν έχει σάκχαρο, το στίγμα, εάν είναι αιμορροφιλικοί, εάν κάποιος από τους δυο πάσχει από chlamydia trachomatis και άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως σύφιλη, βλεννόρροια, προστατίτιδες, κυστίτιδες, ηπατίτιδα, TBC, AIDS, κλπ. Το DNA test είναι απαραίτητο για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα μετά το γάμο, κατόπιν των τόσο πολλών υιοθεσιών που έχουν γίνει και δεν το γνωρίζουν ακόμη αρκετά άτομα.

Σε ποιες λεπτομερείς εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί το ζεύγος όταν έχει πρόβλημα τεκνοποίησης μετά το γάμο;

Αρχίζοντας από την γυναίκα που μετά από ένα χρόνο γάμου ή ελεύθερων σεξουαλικών επαφών δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της, ο οποίος θα της συστήσει ορμονικό προσδιορισμό στην αρχή του κύκλου, της FSH, LH, οιστραδιόλης, προλακτίνης και προγεστερόνης στο δεύτερο μισό του κύκλου για τον έλεγχο της ωορρηξίας. Οι εξετάσεις αυτές εντοπίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες και ερευνούν την ικανότητα  των ωοθηκών να παράγουν καλής ποιότητος ωάρια. Υπερηχογραφικό και ενδοκρινολογικό έλεγχο για διαπίστωση ωορρηξίας. Υπέρηχο για τυχόν ύπαρξη ινομυωμάτων και κυστών και έλεγχο των σαλπιγγών αν είναι διαπερατές. Να κάνει μια γενική εξέταση αίματος, εξέταση για το στίγμα, για mycoplasma urogenitale, herpes virus (HSV), PAPPILOVIRUS (HPV), EPATITE B και EPATITE C, AIDS, GONORREA.
Ο άνδρας πρέπει να έχει έναν αυστηρό ανδρολογικό έλεγχο για τυχόν ύπαρξη κιρσοκήλης, κρυψορχίας κ.λ.π. και ένα σπερμοδιάγραμμα σε εξειδικευμένο και αξιόπιστο κέντρο- εργαστήριο, το οποίο πρέπει να διαβάσει και να εκτίμηση ο ειδικός ανδρολόγος. Να κάνει ορμονικό έλεγχο κατόπιν υπόδειξης του ειδικού ανδρολόγου και πλήρη ενδοκρινολογικό έλεγχο (FSH, LH, τεστοστερόνη, F.T., DHT, SHBG, PRL, TSH, SGOT, SGOPT, χοληστερίνη, σάκχαρο).
Το ζευγάρι πρέπει να κάνει το PCT test, μετά τη σεξουαλική επαφή, τεστ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ασυμβατότητας μεταξύ της τραχηλικής βλέννας και του σπέρματος, σπερμοκαλλιέργεια- υπέρηχο όρχεων, προστάτου και σπερματοθηκών, Doppler όρχεων.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρει ο άνδρας προκειμένου να διασφαλίζει την γονιμότητα;

Καταρχάς πρέπει να κόψει το τσιγάρο ή να το ελαττώσει στο ελάχιστο διότι είναι τοξικό για τα σπερματοζωάρια και μειώνει την κινητικότητα, την ποιότητα και την ποσότητα τους.
Πρέπει να αποφύγει το συνεχές στρες και να προσπαθεί να είναι χαλαρός όσο μπορεί περισσότερο.
Να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ, διότι προκαλεί ένα είδος ευνουχισμού μειώνοντας την κινητικότητα και την ποσότητα του σπέρματος.
Να κάνει λιγότερη χρήση καφεΐνης διότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του σπέρματος.
Να αποφεύγει τη λήψη οιουδήποτε φαρμάκου χωρίς την συμβουλή ειδικού ανδρολόγου.
Να προσέχει την διατροφή του. Η υγιεινή διατροφή ενισχύει σημαντικά την γονιμότητα.
Να αποφεύγει την επαφή με φυτοφάρμακα- παρασιτοκτόνα. Αυτός που ραντίζει τα χωράφια και τα καρποφόρα δένδρα πρέπει να φορά προστατευτική μάσκα και γάντια για να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα του με τα φάρμακα αυτά, διότι εκτός της δηλητηριάσεως αυτά έχουν και δράση οιστρογονική και μειώνουν την παραγωγή του σπέρματος από τα κύτταρα Sertoli των όρχεων.

Μέχρι ποια ηλικία ο άνδρας είναι γόνιμος και τι γνώμη έχετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ο φυσιολογικός άνδρας είναι γόνιμος μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όταν ο άνδρας είναι δραστήριος, κάνει καλή διατροφή και γυμνάζεται μπορεί να έχει σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς ηλικιακό περιορισμό.
Σήμερα με τις τεχνικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε για τεκνοποίηση είναι πιθανό και με ένα πολύ μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων, ακόμη και με ένα σπερματοζωάριο, μπορούνε να προβούμε σε τεχνητή γονιμοποίηση (εξωσωματική) και να πετύχουμε μια εγκυμοσύνη και το ζεύγος να αποκτήσει παιδί. Όμως είναι δυνατόν πριν από αυτό, κάθε ζευγάρι να λύσει το πρόβλημα του συμβουλευόμενο τους ειδικούς ιατρούς. Δε θα πρέπει το ζευγάρι να "κολλήσει" σε έναν μόνο γιατρό. Επαναλαμβάνω, θα πρέπει να επισκεφθεί και άλλον γιατρό μέχρι να βρει τη λύση του προβλήματος του.

Ως ειδικός ανδρολόγος, με πείρα πανεπιστημιακή πάνω από 25 χρόνια, έχω γράψει και κυκλοφορήσει 2 βιβλία μου, διαφωτιστικότατα για όλα αυτά, με γενικό τίτλο "ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ" και "ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΙΙ".
Τελειώνοντας σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα γονιμότητας μπορούν να τεκνοποιήσουν αρκεί να επισκεφθούν τον ειδικό ανδρολόγο οι άνδρες, όπως οι γυναίκες τον γυναικολόγο τους. Με τα σημερινά δεδομένα έχουμε επιτυχία 100% για μια επιθυμητή εγκυμοσύνη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2010 02:36

Ειδική Προσφορά

*Οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν και τις 2 εκδόσεις στην τιμή των 100€, με την παραλαβή τους από το γραφείο μας
*Οι ασθενείς μας μπορούν να αποκτήσουν και τις 2 εκδόσεις μας ΔΩΡΕΑΝ